Spring til indhold

Kyiv 2022 — Europas hovedstad

Et land bliver overfaldet

Ruslands overfald af Ukraine bringer os tilbage til begyndelsen af det XX. århundrede og de omrokeringer som den gang fandt sted i forbindelse med den daværende omdefinering af den koloniale verdensorden. Som Hitler i sin tid, forsøger Putin at fiske i rørte vande ud fra en forestilling om at genoprette en tabt imperial grandeur. Forehavendet er grundlæggende reaktionært, nihilistisk og fuldkommen verdensfjernt.

Dødsdriften

For psykoanalysen stiller den nuværende situation adskillige spørgsmål — klinisk, politisk, metapsykologisk, praktisk.

Det mest presserende er at få præciseret Freuds brug af termen dødsdrift som uden videre og uden belæg anvendes i flæng til at ’forklare’ krigshandlingerne.

Intet er mere misvisende. Dødsdriften har intet med Thanatos at gøre. Faktisk træder volden netop frem når Dødsdriften forhindres i at lave sit arbejde.

Det er dog rigtig nok at de termer Freud benytter sig af kan være vildledende. Vi har brug for andre ord for at præcisere hvad det handler om. Måske kan dekonstruktion angive mere passende hvad ’dødsdriften’ står for: forhindre at libidoens fikseringer ender med at sætte sjælelivet i stå. ’Dødsdriften’ indskriver sig i en dialektik som psykoanalysen undersøger.

(…)

Hent hele teksten som Kyiv 2022-2